top of page

CATEGORIE

wonen, masterplan

Painted Greek Island

Elektrabelsite - Aalst

De voormalige Electrabel-site in het zuiden van Aalst is één van de meest in het oog springende nieuwe woonplekken aan de Denderkaaien. De onmiddellijke nabijheid van het stadspark maakt deze locatie nog unieker. Het woonproject, een eerste fase van een woonontwikkeling met diverse woonvormen omvat vijftig één-, twee- en drie slaapkamerappartementen in twee vrijstaande karaktervolle bouwvolumes, ondergronds verbonden door een gemeenschappelijke parkeergarage en fietsenstallingen.
Door een compacte vorm van bouwen kunnen grote delen van het perceel vrij gehouden worden voor gemeenschappelijke groenaanleg en regenwaterbuffering. De omgevingsaanleg van de nog te verlagen kaaien met wandel- en fietspaden komt tot aan de verhoogde gebouwenplint. Alle woongelegenheden hebben zicht op de Dender en het overliggende natuurgebied, en worden ontsloten langs een wandelpad tussen de twee bouwvolumes. Door de 1m opgehoogde nulpas kennen de inkomhallen een majestueuze hoogte, waardoor ze ook erg goed zichtbaar zijn voor bezoekers.
De architecturale uitstraling van beide gebouwen is als één geheel, doch met goed zichtbare karaktervolle verschillen ontworpen. Het balkvormig gebouw op de achtergrond, valt op door de zacht naar binnen geplooide gevels en de markante trapeziumvormige terrassen. De vooruitgeschoven woontoren moet het hebben van een strak verticaal gedirigeerde verfijnde baksteengevelarchitectuur met ruime half-inpandige hoekterrassen en een markante dakrand. De architectuur van de twee gebouwen zijn sterk met elkaar verbonden: zachtgele baksteen en ‘ton sur ton’ gekleurd beton, bronskleurige borstweringen en dito aluminium buitenschrijnwerk. Het balkvormig volume is mooi maar eenvoudig afgewerkt terwijl aan de vooruitgeschoven toren een extra dimensie wordt toegevoegd met de verfijning van verticaal baksteenkolommen en fijne horizontale banden in gezuurd architectonisch beton. De borstweringen van het balkvormig volume is eenvoudig met verticale spijlen terwijl de borstweringen van de toren in V-vorm zijn bedacht.
Alle appartementen beschikken over hernieuwbare energie en worden verwarmd door hergebruik van restwarmte van een nabijgelegen fabriek.

opdrachtgever:

Odebrecht

team:

status:

KRAS – ATLAS - CES

opgeleverd

oppervlakte:

6000 m²

beelden:

KRAS architecten

bottom of page