CATEGORIE

publiek, mixed use

Painted Greek Island

Gemeenschapscentrum - Hertsberge

Dit nieuwe gemeenschapsgebouw is voor Hertsberge erg belangrijk. Niet alleen omwille van de locatie – midden in het hart van deze groene deelgemeente van Oostkamp – of van de beperkingen van de bestaande verouderde zaal Bulskampveld, maar omwille van het lang verlangen naar een multifunctionele gemeenschapsplek dat mensen verenigt.
Door de kerk, pastorie en nieuwe polyvalente zaal los van elkaar te laten behouden we de belangrijke bestaande trage doorsteken door deze publieke zone. De voorbestemde inplanting van het nieuwe gebouw is een kans om van elke achterkant een voorkant te maken, een functioneel alzijdig gebouw dat zijn omgeving beter en aantrekkelijk maakt.
De kerk en de pastorie vormen historisch een ruimtelijke eenheid die beeldbepalend is voor het centrum van Hertsberge. Door het nieuwe gebouw strategisch achteraan aan het speelplein in te planten ontstaat een ‘drievuldigheid van vrijstaande gemeenschapsgebouwen’ en een boeiende relatie tot elkaar. De centrale open tussenruimte die daardoor ontstaat verbindt de nieuwe toegang tot de polyvalente zaal, de opengewerkte achtergevel van de pastorie en ons voorstel een zijdeurgeheel in de Zuidgevel van de kerk door middel van een open overdekte gaanderij.
De jeugdlokalen en de buitenschoolse opvang worden hoofdzakelijk aan het speelplein voorzien terwijl de polyvalente zaal zich aan de Toekomstraat en Lodistraat oriënteert. De inkom van de zaal en het openbaar sanitair bevinden zich aan de kerk- en pastoriezijde verbonden door een open overdekte gaanderij.
Een gebouw van dergelijke schaal centraal inplanten in een bestaande groene omgeving van vooral vrijstaande woningen is een delicate zaak en dient met de nodige zorg bekeken worden. Door een uitgesproken ritme van licht hellende daken en afdaken wordt het alzijdig gebouw op schaal gebracht en zijn de verschillende onderdelen van het gebouw afzonderlijk afleesbaar in een boeiend geheel.

opdrachtgever:

Gemeente Oostkamp

team:

status:

KRAS - BRAM VERBAUWHEDE

wedstrijd (niet weerhouden)

oppervlakte:

970m²

beelden:

Kras Architecten