top of page

CATEGORIE

mixed use, herbestemming

Painted Greek Island

Impact Factory Mechelen

Circulariteit. Het ambitieuze Impact Factory Mechelen wil daarin toonaangevend worden in Vlaanderen. Kras en Mosard werkten samen een eigenzinnig wedstrijdontwerp uit voor de verbouwing van twee ingebouwde panden tot Incubator en Stadslabo ter ondersteuning van de circulaire economie in opmars.
Circulaire architectuur betekent enkel bouwen als het echt noodzakelijk is, geen toekomstige evoluties en transformaties blokkeren, mogelijkheden creëren voor verschillende invullingen over langere tijd, chirurgisch te werk gaan met waardevol bestaande context en nieuwe milieuvriendelijk materialen zo efficiënt mogelijk aanwenden door middel van modulaire demontabele droge bouwsystemen.

De site, bestaande uit twee niet aan elkaar grenzende gebouwen ligt een beetje verborgen in het centrum van Mechelen met de effectieve toegang in een binnengebied. In plaats van een extra volume toe te voegen worden de bestaande gesloten gevels gestript en nieuw beglaasd om de echte werking van de Incubator en het Stadslabo zichtbaar te maken vanaf een compact bestaand driehoekig plein. De twee gebouwen worden verbonden met een uitbreidbare circulair gemoduleerde voorzetstructuur. Het plein, een ogenschijnlijk klein stukje open ruimte, wordt het ‘kloppend hart’ van de circulaire revolutie in Mechelen.
Werken aan een innovatief idee doe je het beste op een discrete plek en pas als het concept gepatenteerd is kun je het aan de buitenwereld laten zien. In de Incubator, het grootste gebouw van het duo, worden de werkateliers afgeschermd van de eventruimtes en etalageboxen in de lounge. Het veel kleiner bemeten Stadslabo daarentegen is de plaats bij uitstek om aan het grote publiek de circulaire innovaties van de toekomst te etaleren.

opdrachtgever:

Stad Mechelen

team:

status:

KRAS - MOSARD - PROVOOST

wedstrijd (niet weerhouden)

oppervlakte:

beelden:

KRAS architecten

bottom of page