top of page

CATEGORIE

zorg, wonen

Painted Greek Island

Internaat Steenakker Gent

Samen met EVR architecten bouwen we respectievelijk een nieuwe school en internaat aan de rand van het Henry Story plein in Gent. We onderzoeken hoe de nieuwe school en het internaat een dialoog kunnen aangaan met de omgeving en hoe we een stadsgebouw maken als een scharnier in ruimte en tijd. We zoeken tegelijk naar hoe we ruimte maken en tegelijk veel ruimte openlaten.
Het project moet functioneel en multifunctioneel zijn, een stimulerende omgeving, waar veel te beleven is, waar je keuzes kunt maken, waar samen wordt geleefd en overlegd; kortom, een school als spiegeling van de wereld, in het klein. Het project gaat over veel meer dan klassen en gangen, het gaat om een hele betekenisvolle omgeving.
Het internaat is opgebouwd volgens het principe van ruwe bolster en blanke pit. Het is eerder intiem en gesloten aan de buitenzijde en opent zich, via de terrassen en de leefruimtes, naar de speelplaats. Dat vertaalt zich ook in de materialisatie en afwerking van het gebouw. De gevel wordt voorzien in een gele genuanceerde baksteen. Het gevelritme is rustig, met de module van het slaapkamerraam als basis. De gevelplint wordt uitgevoerd in dezelfde gele baksteen, op deze plaats in een staand verband. Dit verband komt ook terug aan de dakrand, onder de licht uitkragende betonnen deksteen. De inkom met zitbank wordt geprononceerd door een omkadering in groen gepigmenteerd beton. Plaatselijke accentvlakken in het gevelmetselwerk brengen een kleinere schaal aan in de gevel en maken het herkenbaar als ‘(t)huis’.
De westgevel richting de speelplaats is veel extraverter, met ramen en deuren tot op het vloerniveau van de buitenruimtes. De terrassen worden opgebouwd in een autonoom staande, groen gelakte staalstructuur met geprefabriceerde betonnen vloerplaten. Vanaf het terras van de kleinsten vertrekt een glijbaan naar de groene speelzone.
Het interieur straalt rust, warmte en gezelligheid uit. We kiezen uit een palet van zachte
pastel- en aardetinten. Gezien het brede publiek van het internaat met ook kinderen uit het bijzonder onderwijs wordt veel aandacht besteed aan rust en repetitiviteit, ook in het kleurgebruik. Kasten, banken en deurkaders worden in hout uitgevoerd, wat bijdraagt tot het warm gevoel van het interieur.

opdrachtgever:

SPV Aurora (Group Van Roey - Democo)

team:

status:

KRAS - EVR - SWECO - MACOBO - DAIDALOS

wedstrijd (laureaat)

oppervlakte:

2060m²

beelden:

Polygon3D

bottom of page