CATEGORIE

herbestemming, zorg, mixed use, werkplek

Painted Greek Island

Kliniekgebouw Gentbrugge

Dit project omvat de renovatie en herbestemming van een deel van het bestaande kliniekgebouw op de Klinieksite in Gentbrugge. Het project kadert in een toekomstige en ruimere herontwikkeling van de voormalige Sint-Jozefsite, met aanleg van een nieuw publiek park, eengezinswoningen, een sportmedisch centrum en een meergezinswoning.

Een deel van het bestaande kliniekgebouw, met name de verdiepingen 3 tot en met 6 worden herbetemd tot een ondernemershub voor bedrijven die met slimme technologie de bestaande kliniek kunnen ondersteunen; zogenaamde HealthTech bedrijven. Hierbij wordt gedacht aan IT-bedrijven die medische software ontwikkelen, bedrijven die zich toespitsen op scanapparatuur, 3D-printing, robottechnologie, enzovoort. Daarnaast wordt een deel van het gelijkvloers verbouwd en herbestemd tot een kleine koffiebar, die een centrale ontmoetingsplek kan worden voor de buurt, de werknemers op de site en de patiënten van de kliniek.

De nieuwe gevel respecteert en versterkt het modulaire raster van de bestaande structuur, maar geeft deze gevel ook een nieuwe, hedendaagse uitstraling. Waar de bestaande gevel door zijn horizontaliteit de schaalbreuk met de omgeving nog versterkt, krijgt de nieuwe gevel een uitgesproken verticale geleding, die beter integreert in de omgeving. Het schrijnwerk wordt voorzien in aluminium met een witgroene tint, die aansluit bij de reeds aanwezige matte beglazing met groene tint. De voorziene horizontale en verticale vinnen in aluminium versterken de grafiek en de modulaire opzet van de gevel. Tussen de verticale vinnen worden geprofileerde keramische tegels aangebracht, eveneens in een witgroene tint.
Ter hoogte van de onderdoorgang wordt aan de achtergevel een nieuwe terrastoren voorzien, die naar vormgeving refereert naar de bestaande trapkernen. De terrasstructuur is opgevat als een structuur van ronde betonnen kolommen en in de hoeken afgeronde vloerplaten.

opdrachtgever:

Revive NV

team:

status:

KRAS - Boydens - Riessauw

bouwaanvraag ingediend

oppervlakte:

ca 5000m²

beelden:

KRAS architecten